28. mai, 2019

Gamlehjemmet i Risan, Montenegro

I fjor fikk Monika Schelander, frivillig i KIL Fond Bergen Omegn, innvilget behandlingstur til Igalo, Montenegro pga sin revmatisme. Institutt Igalo har vært samarbeidspartner med Oslo Universitetssykehus i en årrekke, mange nordmenn og kvinner drar virkelig nytte av opphold dere nede helsemessig. Noen er heldig å får år etter år, noen får aldri og noen er engangstilfelle.

Før Monika reiste var vi fast bestemt på å gjøre en forskjell for noen der nede, utgangspunktet var et barnehjem, men vi ble tipset om at gamlehjemmet i Risan var i stor nød for det helt basale.

  • tannbørster
  • tannkrem
  • bleier
  • barberskum
  • barberhøvler
  • håndklær
  • nivea krem (noe de likte veldig godt)
  • shampo
  • munnskyllevann
  • osv...

Basale behov som vi ofte tar for gitt.

Det ble samlet inn penger fra quiz kvelder som de norske pasientene hadde, samt de fikk med de svenske pasientene. De var ikke like mange som, men deres bidrag betydde selvfølgelig like mye.

KIL Fond Bergen Omegn bidro den gang med 5000,- norkse kroner, det gjorde sitt til at de klarte å gi dem litt av alt som de trengte, og litt til. De kjøpte også kaffe og noe godt å bite i, og for å si det på en fin måte... en tannbørste betydde like mye som en pakke med kjeks. 

Det gjorde inntrykk på gruppen å se den genuine takknemligheten over det de fikk og de skulle ønske vi hadde så mye mer å gi.

De fikk snakke med en av de som jobbet der, de er i AKUTT mangel på tisselaken. Hun viste dem et laken som de hadde fått av Norge for 10 år siden, en stor donasjon av gode absorberende laken, men det hun viste gruppen var et av de siste.

De valgte å se det området på gamlehjemmet som var bra... de ble rådet til det av lokale beboere. Det er nok å vite at det 21 eldre mennesker som deler på 1 bad, og det var ikke den dprligste delen engang.

Det ble lovet der og da at vi skulle hjelpe dem å skaffe slike laken, og vi har lykkes å finne et tilsvarende. Monika søkte igjen på behandlingsopphold i 2019, men har fått svar at hun står på venteliste. Jobben med innsamling har vært på hold for å se om hun skulle ned igjen, men det ser ut til at reisen blir på egenhånd.

Det siste året har KIL Fond Bergen Omegn samlet inn klær og annet til gamlehjemmet, tisselaken er funnet, nå gjenstår resten av arbeidet.

Monika har prøvd å starte en innsamling i gruppen "Igalos venner", gruppen består av personer som har vært i Igalo på behandlingsopphold og andre som drar ned der privat. Det har ikke lykkes oss å samle inn penger der til laken. Gruppen består av ca 2500 medlemmer. Vi har samlet inn 2000,- fra den gruppen, det holder til 10 laken... De trenger minimum 100 stk.

Vi har fått et tilbud fra Skjervheimgruppen AS på 214,50 pr aborberende laken inkl mva, det vil si at vi trenger 21235,50 for å nå målet.

Vi tenkte å dra ned i juli med levering av klær, hygeniske artikler, absorberende laken og annet som vi klarer samle inn.

Nordmenn har som sagt dratt ned til Montenegro, dratt nytte av deres klima, arbeidskraft, kompetanse og vennlighet siden tidlig 80 tallet.

Ofte tenker vi barnehjem og barn når man ønsker å hjelpe, men de jobber veldig bra i Montenegro når det kommer til barn. Barnehjemmet i nærheten av Igalo skal legges ned, om det ikke er lagt ned. De eldre blir ofte glemt.

Håper at dere kan være med å gjøre en forskjell i et land som gjør så mye for oss nordmenn helsemessig.

Det er to armbånd på bilde til innlegget, det Rosa armbåndet fikk Monika av en liten jente i Kjøkkelvik, kun fordi hun ville at Monika skulle ha det. Monika smeltet, jenten gjorde en heller dårlig dag, til en god dag for Monika.

Det andre armbåndet er fra en dame fra gamlehjemmet i Risan, det fikk Monika fordi damen var så glad for at gruppen på 4 (2 svenske og 2 norske) tok seg til å komme på besøk. Ikke minst for gavene som de hadde med seg.

https://oslo-universitetssykehus.no/Documents/Behandlingsreiser/Infobrosjyre%20Igalo%20Voksen%20revma.pdf

Dersom du/dere vil være med å gjøre en forskjell i et prosjekt som kommer til å bli godt dokumentert, send gjerne 

VIPPS #524293 mrk RISAN

KONTO 3633.57.74382 mrk RISAN

Er det noen som har en stor bil som de vil "låne" vekk til dette formålet, det er snakk om tur/retur Montenegro, i ca 2 uker. 

Dette er det første innlegget av mange vedr dette prosjektet...

Monika og de andre i KIL Fond Bergen Omegn er fast bestemt på å få dette til...