Dagen derpå etter NRK debatt

28. mai, 2019

I fjor fikk Monika Schelander, frivillig i KIL Fond Bergen Omegn, innvilget behandlingstur til Igalo, Montenegro pga sin revmatisme. Institutt Igalo har vært samarbeidspartner med Oslo Universitetssykehus i en årrekke, mange nordmenn og kvinner drar virkelig nytte av opphold dere nede helsemessig. Noen er heldig å får år etter år, noen får aldri og noen er engangstilfelle.

Før Monika reiste var vi fast bestemt på å gjøre en forskjell for noen der nede, utgangspunktet var et barnehjem, men vi ble tipset om at gamlehjemmet i Risan var i stor nød for det helt basale.

 • tannbørster
 • tannkrem
 • bleier
 • barberskum
 • barberhøvler
 • håndklær
 • nivea krem (noe de likte veldig godt)
 • shampo
 • munnskyllevann
 • osv...

Basale behov som vi ofte tar for gitt.

Det ble samlet inn penger fra quiz kvelder som de norske pasientene hadde, samt de fikk med de svenske pasientene. De var ikke like mange som, men deres bidrag betydde selvfølgelig like mye.

KIL Fond Bergen Omegn bidro den gang med 5000,- norkse kroner, det gjorde sitt til at de klarte å gi dem litt av alt som de trengte, og litt til. De kjøpte også kaffe og noe godt å bite i, og for å si det på en fin måte... en tannbørste betydde like mye som en pakke med kjeks. 

Det gjorde inntrykk på gruppen å se den genuine takknemligheten over det de fikk og de skulle ønske vi hadde så mye mer å gi.

De fikk snakke med en av de som jobbet der, de er i AKUTT mangel på tisselaken. Hun viste dem et laken som de hadde fått av Norge for 10 år siden, en stor donasjon av gode absorberende laken, men det hun viste gruppen var et av de siste.

De valgte å se det området på gamlehjemmet som var bra... de ble rådet til det av lokale beboere. Det er nok å vite at det 21 eldre mennesker som deler på 1 bad, og det var ikke den dprligste delen engang.

Det ble lovet der og da at vi skulle hjelpe dem å skaffe slike laken, og vi har lykkes å finne et tilsvarende. Monika søkte igjen på behandlingsopphold i 2019, men har fått svar at hun står på venteliste. Jobben med innsamling har vært på hold for å se om hun skulle ned igjen, men det ser ut til at reisen blir på egenhånd.

Det siste året har KIL Fond Bergen Omegn samlet inn klær og annet til gamlehjemmet, tisselaken er funnet, nå gjenstår resten av arbeidet.

Monika har prøvd å starte en innsamling i gruppen "Igalos venner", gruppen består av personer som har vært i Igalo på behandlingsopphold og andre som drar ned der privat. Det har ikke lykkes oss å samle inn penger der til laken. Gruppen består av ca 2500 medlemmer. Vi har samlet inn 2000,- fra den gruppen, det holder til 10 laken... De trenger minimum 100 stk.

Vi har fått et tilbud fra Skjervheimgruppen AS på 214,50 pr aborberende laken inkl mva, det vil si at vi trenger 21235,50 for å nå målet.

Vi tenkte å dra ned i juli med levering av klær, hygeniske artikler, absorberende laken og annet som vi klarer samle inn.

Nordmenn har som sagt dratt ned til Montenegro, dratt nytte av deres klima, arbeidskraft, kompetanse og vennlighet siden tidlig 80 tallet.

Ofte tenker vi barnehjem og barn når man ønsker å hjelpe, men de jobber veldig bra i Montenegro når det kommer til barn. Barnehjemmet i nærheten av Igalo skal legges ned, om det ikke er lagt ned. De eldre blir ofte glemt.

Håper at dere kan være med å gjøre en forskjell i et land som gjør så mye for oss nordmenn helsemessig.

Det er to armbånd på bilde til innlegget, det Rosa armbåndet fikk Monika av en liten jente i Kjøkkelvik, kun fordi hun ville at Monika skulle ha det. Monika smeltet, jenten gjorde en heller dårlig dag, til en god dag for Monika.

Det andre armbåndet er fra en dame fra gamlehjemmet i Risan, det fikk Monika fordi damen var så glad for at gruppen på 4 (2 svenske og 2 norske) tok seg til å komme på besøk. Ikke minst for gavene som de hadde med seg.

https://oslo-universitetssykehus.no/Documents/Behandlingsreiser/Infobrosjyre%20Igalo%20Voksen%20revma.pdf

Dersom du/dere vil være med å gjøre en forskjell i et prosjekt som kommer til å bli godt dokumentert, send gjerne 

VIPPS #524293 mrk RISAN

KONTO 3633.57.74382 mrk RISAN

Er det noen som har en stor bil som de vil "låne" vekk til dette formålet, det er snakk om tur/retur Montenegro, i ca 2 uker. 

Dette er det første innlegget av mange vedr dette prosjektet...

Monika og de andre i KIL Fond Bergen Omegn er fast bestemt på å få dette til... 

7. apr, 2019

Da er det en god stund siden vi var inne å skrev ett blogg innlegg, for det beklager vi. Det har skjedd en god del siden sist, så selv om det er lenge siden vi har blogget, betyr ikke det at vi har ligget på lat siden.

Vi har siden sist hjulpet familier på mange områder

 • Vi har hjulpet en familie å komme til rette i ny leilighet
 • Vi har hjulpet 2 jenter som ble 18 år
 • Vi har hjulpet flere familier med å gjennomføre bursdager
 • Vi har hatt loppemarked
 • Vi har hjulpet til med å fylle en lastebil med hjelp til Moldova og Ukraina
 • Vi har hatt masse besøk i Hilleren av mennesker som har kunne hente ut klær, sko og annet som de har hatt behov for

Vi har lyst å dele noen "Tusen Takk" meldinger med dere

 1. Tusen tusen tusen hjertelig takk for den helt fantastiske gaven til min datter jeg ble helt målløs og fikk rett og slett fysisk hakeslepp dere er helt fantastisk!!! Ord kan faktisk ikke beskrive hvor mye godt dere gjør Tusen takk!
 2. Leste nettopp alt de ville bidra med. Jeg er helt overveldet å så utrolig takknemlig. Det blir en kjempe flott feiring for henne, hun og kommer til å bli så utrolig glad å fornøyd tusen hjertelig takk til dereDet gikk kjempe fint. Det ble en super dag for meg å henne tusen hjertelig takk for alt sammen
 3. Tusen takk for masse god og deilig mat. Og at jeg har fått hilse på så masse kjekke folk Tusen takk
 4. Tusen hjertelig takk. Ja nå kan vi puste ut og glede oss til dagen  dere er helt utrolige! Tusen takk! Dagen har vært fin og dagene har vært mye lettere etter beskjeden jeg fikk fra dere. Jeg gråter enda,ikke bare for det vi har fått hjelp til men at det finnes så gode mennesker.
 5. Tusen takk for all fantastisk hjelp.Hun hadde en superkoselig bursdag og var såååå fornøyd atte vi koste oss alle kjempemasse  smilte hele veien rundt
 
Det er viktig å understreke at KIL Fond Bergen Omegn består KUN av frivillige mennesker som ønsker å gjøre en forskjell for andre. De frivillige består av mennesker som selv har vært eller er i utfordrende situasjoner selv. Alle frivillige er fulle av respekt og beundring ovenfor de familier som søker hjelp hos oss i en utfordrende hverdag, det krever styrke og mot til å erkjenne at man må ha hjelp. Enda større styrke og mot for å søke hjelp. 
 
Vi må nevne Egon på Sartor og Escape (O`learys) som var med å gi den ene av 18 åringene en fantastisk dag. Denne 18 åringene hadde et ønske, det var en familiedag hvor alle i den nærmeste familie var tilstede. Dette klarte vi å gjennomføre med god hjelp fra Egon og Escape, ikke minst leverte vi noen gaver til Egon før de kom senere på dagen Så tusen takk til alle som var med å bidra til gaver til henne.
 
Den andre 18 åringen fikk et gavekort på 1000,- som var donert til oss fra en privat person. TUSEN TUSEN Takk for det. Det kom godt med, det ble veldig satt pris på.
 
Meny Vestkanten og Coop Obs Vestkanten er hver eneste uke med å gjøre matkassene vi leverer ut mer komplette, varer fra dem er med å gi våre mottakere brød og middager. Det kommer godt med.
 
Er det noen som har lyst å være med å være med å gjøre en forskjell, så trenger vi sjåfører mandag og fredager... KIL Fond Bergen Omegn dekker drivstoff og bompenger.
 
Vi skal ha fokus på å blogge litt mer, kan love 1 innlegg i uken... mer enn det er bonus 🙂
 
Ønsker alle en strålende uke ❤
 
 
12. feb, 2019

Da er det tirsdag 12 februar, den offisielle morsdagen var søndag 10 februar. Den dagen skal man hedre mor, man blir "pepret" med morsdags tilbud.

 • KJØP kake
 • KJØP blomster
 • KJØP KJØP KJØP

Det er faktisk ikke alle som har råd til å kjøpe noe til sin mor, eller at mor/far ikke har anledning til å gi penger til barna slik at de kan gå å kjøpe noe. 

Det er da ikke det materialistiske som hele tiden skal være det viktigste. Kan ikke den beste klemmen barnet vil gi sin mor akkurat den dagen like viktig, eller tegningen som ble laget på rommet i hu og hast, for de er så lei seg for de har kjøpt noe.

Så lenge det ligger kjærlighet bak det som kommer fra egne barn, så tenker vi at det er av stor betydning for dem, da bør det hvertfall være av betydning for de voksne.

I den verden som vår organisasjon jobber, så bør mange av Norges mødre og fedre hedres hver eneste dag. De strever med å få endene til å møtes, de jobber for at barna ikke skal oppleve eller føle hvordan hverdagen egentlig er. Vi har mødre/fedre som "skamfull" kommer til oss og ber om hjelp, for det er slik samfunnet er lagt opp. At det er en uskreven greie på at det en "skam" å ikke klare seg økonomisk. Når man ser på regjeringen som i dag sitter, uten å gå inn på politikk, så øker forskjellene for hver dag som går.

De føler seg ofte som en dårlig mor eller dårlig far, fordi de trenger hjelp. Da har vi snudd det til at, de er den beste mor og den beste far, nettopp fordi de ber om hjelp. Det å ikke ha god økonomi eller det å trenge hjelp, gjør en ikke automatisk til en dårlig mor eller far. Men det å ha god økonomi eller ikke trenge hjelp, gjør en jammen meg ikke automatisk til en god mor eller far heller. Ofte er de foreldre som har minst, som er mest engasjert i sin barn, for de har ikke penger til annet enn å gi av seg selv.

Om vi hadde samlet 100 forskjellige mennesker i et rom, der vi visste at 30 av dem fikk hjelp av oss. Så kan jeg garantere at de 70 andre ikke kunne pekt dem ut, bare ved å se på dem. De 70 menneskene som ikke fikk hjelp av oss, ville blitt både sjokkert og satt ut over hvem som får hjelp i dagens samfunn, ikke minst over at det faktisk kan være en av de 70 menneskenes nabo, venn eller familie.

Vi må slutte å forhåndsdømme mennesker på hva de går med, hvordan de velger å leve livet sitt og vi må slutte å definerere hva som er "normalt". Det som er normalt for DEG, er kanskje ikke normalt for en annen. Hva er egentlig normalt?

Leste et fantastisk innleg på en FB gruppe for noen dager siden, ønsker å dele det her. Gjør dette med tillatelse fra damen som skrev det, Lene Therese Mevik. Hun har virkeli klart å sette ord på en situasjon som veldig mange er i og har vært i.

Hun skriver:

Jeg har gjort meg noen tanker etter å ha vært medlem her inne en liten stund, som jeg gjerne vil dele med dere...

Jeg er passert førti selv, og tok utdannelse i voksen alder. Ble sykepleier etter tre år studier på heltid, og elsker det "nye" livet mitt pdd.🙂

Men, dermed har jeg også, som mange andre, opplevd mange ulike aspekter ved livet.
Jeg har opplevd å ha råd til både hus, hest, biler og familie. Og jeg har opplevd å få inkassobrev i posten med varsel om kommende tvangssalg.

Pr i dag er jeg her inne, med god økonomi og et ønske om å hjelpe der jeg kan. Selv om det innimellom kanskje ikke er annet enn å stille med bil, eller finne noe andre trenger som jeg ikke egentlig har behov for... det være seg møbler, utstyr eller klær som er for store/små.

Poenget mitt er, at vi alle går gjennom mange ulike faser i livet.

Og at en kan oppleve dager der det er mer enn nok å fokusere på å stå opp, evt klare å være mor/far eller kollega noen timer, før en nærmest kollapser i seng igjen. Dager der tankene kun går på hvordan en skal klare å betale den eller den regningen, eller få fat i det utstyret til barnas ski/akedag, eller ha nok penger til å handle inn litt ekstra til lørdagskosen akkurat siste helgen før neste utbetaling...

Det er de dagene slike sider som dette virkelig kan gjøre en forskjell.

Jeg kan love dere.... ingen her inne ville sett forskjell på meg utad nå kontra de dagene jeg lå hjemme og ikke forstod hvordan vi skulle klare å dra tingene i land.
Jeg delte ingen steder at vi holdt på å miste huset. På lik linje som at jeg ikke deler at vi nå har råd til å dra på en ekstra ferie iløpet av året, om vi vil det....

Ingen kan se utenpå, eller mellom linjene i et innlegg her, om det så var.... hvordan menneske bak fasaden egentlig har det....

Så med det i mente...

Hva med å overlate hvem som har rett på hvilken hjelp, til moderatorene/admin på siden...? De har nok bedre oversikt enn det gjengse medlem over hvem som er i hvilken situasjon.

Og heller legge fokus på å støtte opp under, og oppmuntre, dem som har guts nok til å poste og spørre om hjelp...?

Jeg kan love at det er, uansett situasjon, ikke et innlegg en ser frem til å poste... ❤
Så hva med å gjøre det hakket lettere... istedet for å gjøre det så mye vanskeligere...

Være et medmenneske, kort sagt?"

Vi har fått lov å dele dette innlegget av henne, og vi har ytret tilbake at dette var et fantastisk innlegg. Hun snakker nok for flere enn hun tror. For en dame hun er, som nå deler av seg selv og sine erfaringer. Ikke minst gir det håp til de som er i den situasjonen hun har vært, at det er en vei ut av det. Det bare litt tid.

Så, med hennes siste setning i innlegget "Vær et medmenneske, kort sagt", så ønsker vi alle en strålende dag.

HUSK, man vet ikke hva som er innenfor en venn/nabo/klassevenn/kolega sine 4 vegger. Selv om de smiler på utsiden, så trenger det ikke være glede på innsiden. 

8. feb, 2019

Denne uken blir bare bedre og bedre, hvor skal jeg begynne.

Tirsdag denne uken, 5 februar, leverte vi KIL Bilen på verksted. Behovet for det var stort 🙂😀 Vi har vel godt under betegnelsen "traktor" og "Il tempo gigante" mer enn en gang den siste tiden, men vi er avhengig av bilen og har derfor "måtte" bruke den.

Som frivillig organisasjon så er vi avhengig av gode samarbeidspartnere og givervilje, derfor lever vi under motto "spør man ikke, får man ikke svar". KIL Fond Bergen Omegn har kommet langt på det mottoet ❤ 

Når vi trengte hjelp til bilen atter en gang, var det naturlig å kontakte Mobile Kokstad AS, de hjalp oss med å bilen EU godkjent. En mail til verkstedsjef Erik Hauge, med spørsmål om de kan hjelpe oss med å fikse bilen, så fikk vi det svaret vi ønsket. De gjorde jobben, og hjalp oss en del på regningen. Vi er utrolig takknemlig både for service, motagelse og ikke minst utført arbeid. Dette gjør at KIL Bilen igjen er på veien, både trafikksikker og høres ut som en "normal bil". Ingen som våkner når vi starter den om morgenen nå 🤪

I dag, fredag, hadde vi Sydvesten på besøk. Den artikkelen kommer i Sydvesten neste torsdag, journalisten skal ha historien klar mandag. Besøket fra Sydvesten var iværksatt av en nabo av Hillerenveien 86, der vi holder til. Han er del av "Beboerne i Hilleren" som i dag gav oss 12000,-, en gave som kommer godt med og som dekker 2 husleier for oss. Vi er dere evig takknemlig alle som er en del av "Beboerne i Hilleren", TUSEN TUSEN TAKK for den gaven.

Det er utrolig å få lov å holde til i et miljø hvor man blir satt slik pris på, hvor folk så tydelig viser at vi er ønsker velkommen. Tusen Takk igjen.

Noen vi må takke ekstra mye er Hilleren Indremisjon som virkelig har møtt oss med velvilje og imøtekommelse, de har latt oss stå inne i gangen å fordele mat nå som det er vinter. De lånte oss sine lokaler i helgen, slik at vi kunne gjennomføre et vellykket loppemarked. Vi er glade for at vi er leietakere nettopp hos dere, Tusen Takk. 

Idag har vi levert 47 matkasser, 68 barn og 67 voksne... 136 mennesker som går en bedre helg i møte basert på arbeidet til de frivillige i KIL Fond Bergen Omegn. Det er på sin plass å takke alle som hver eneste uke stiller opp og er med å gjøre en forskjell for mellom 70/90 familier i uken.

En ting som er utrolig flott å få lov til å ta del i er den positive endringen hos alle de menneskene som vi møter på vår vei, ikke bare de vi hjelper, men også de frivillige har en positiv endring. Den sosiale biten av det frivillige arbeid er blitt like viktig for de vi hjelper som de som er frivillig. Vi er blitt en god gjeng som ser på hverandre som likeverdige mennesker, som respekterer hverandre for de menneskene vi er og det uavhengig om man er der som frivillig eller som mottaker av hjelp.

Med dette ønsker vi alle en god helg, og takk for at alle dere som vi møter på vår vei... er nettopp de menneskene dere er.

 

 

6. feb, 2019

Hei alle sammen

Først må jeg få si TUSEN TAKK til den fantastiske kakebakeren som bakte 3 hele kaker til bursdagsgutten som ble 13 år idag, for en RÅ dame... I tillegg til kaker, stilte hun opp med litt frukt og godteri. Ikke nok med det, hun vippset 100,-. Det var også to damer til som vippset penger til gutten, 300,- og 150,-. En dame kom med en innpakket gave, gaven inneholdt en kul cap`s. 

Totalt ble det vippset inn 550,- til denne gutten, det handlet vi pizza, brus, chips og noe godteri.

Den beste gave han fikk var en familie fra Kjøkkelvik som kom med, en brukt Xbox med spill og kontroller. Gutten hadde ikke noe av spill konsoller, så mor var i ekstase på guttens vegne.

Det å bli tenåring er stort, så det gjorde inntrykk å levere dette på døren til dem i dag.

Vi har fått bilder av mor, og kan bekrefte en meget fornøyd gutt.

Det ender ikke her for denne gutten, neste helg er det ordnet omvisning for ham og 3 kamerater på Museum på Fjell Festning. Vi håper det blir en interessant og flott opplevelse.

Givergleden blant dere som leser henvendelsene er FANTASTISK, det gjør det mulig å glede barn/unge med opplevelser og dager de lever lenge på.

TUSEN TAKK TIL ALLE DERE SOM ER MED Å GJØRE EN FORSKJELL, det betyr mer enn dere aner.